top of page

Dit heeft yoga mij opgeleverd

Ik weet het nog goed. Mijn eerste ervaring met yoga is jaren geleden, ik woonde toen in Brabant. Die dag volgde ik een yogales bij de sportschool. We eindigden in savasana – de eindontspanning -, maar ik had toen nog geen idee waarom ik stil op mijn rug moest liggen. Eerlijk? Ik vond het super vaag en zweverig. Inmiddels doe ik al jaren aan yoga en ben ik ook docent geworden. Waarom ben ik er toch verslingerd geraakt en nog belangrijker: wat levert yoga mij op?


Mijn kennismaking met yoga

Jaren later, in 2014, toen ik als vrijwilliger op Italiaanse boerderijen werkte, deed yoga voor de tweede keer zijn intrede. Ik begon yoga als een fijne vorm van bewegen te zien. Na uren ploeteren op het land, onkruid wieden en hooien, voelde yoga als een massage voor mijn spieren. Mediteren was daarentegen een ramp en ik kreeg steevast een mega hoestaanval, waardoor ik de ruimte moest verlaten.


Van bootcamp naar yogadocent

En toen was daar eind 2018 ineens de drang om een yoga-opleiding te doen. Ik gaf elke week yoga bij de sportclub waar ik zelf trainde. Dat deed ik met opgedane kennis van jarenlang turnen, klassiek ballet, pilates en het volgen van lessen bij topdocenten. Het had iets magisch hoe ik telkens de bootcampers helemaal zacht in hun gezicht weer op de fiets naar huis zag springen, maar het was tijd om officieel mijn yogapapiertje te halen.


Hallo burn-out, hallo yoga

Ik deed inmiddels zelf elke week yoga bij een grote studio in Utrecht en was mijn opleiding gestart bij Yogacollege Tilburg. En toen *poef* een burn-out. Er waren dagen bij dat ik mezelf nergens naartoe gesleept kreeg of me zo opgefokt voelde, dat ik amper stil kon zitten. Ja, het kon wel, maar dan voelde ik al die onrust en daar had ik geen zin in. Toch ging ik minstens 1x per week. Soms huilend, soms gefrustreerd, soms licht en vrolijk, soms met mijn tong op mijn knieën. Mijn favoriete yogalessen begonnen meteen met wat lichte actie, zodat de onrust wat kon wegebben. En na de eindontspanning.... was ik altijd blij dat ik gegaan was. De aandacht van een uurtje bewust bewegen, voelde als een warme douche!


Inchecken en bewegen

En dat is wat yoga voor mij is: inchecken. Tijd voor jezelf maken. Voelen wat er dwars zit (fysiek of mentaal) en voelen wat je nodig hebt. Yoga is niets anders dan aandacht hebben voor jezelf, voor je lichaam en alles wat zich daarin afspeelt. En nee, yoga hoeft niet altijd gepaard te gaan met grote doorbraken of verlichting. Soms is het gewoon heerlijk om je spieren te stretchen, te zorgen voor al je gewrichten of de pijn in je onderrug te verlichten.


Het Pavlov-effect

De yogamat heeft voor mij inmiddels een soort Pavlov effect. Zodra ik erop stap, is het tijd voor mij. Om gewoon lekker te bewegen, of om wat meer aandacht aan mijn binnenwereld te schenken. Wat doet yoga voor jou?

Comments


bottom of page