top of page

7 Redenen om aan yoga te doen

Wat is het laatste moment waar jij met je volle aandacht bij was? Heb je elk straaltje op je schouders gevoeld tijdens het douchen? Elke hap van je ontbijt geproefd? Heb je de blaadjes aan de bomen horen ritselen tijdens het fietsen? Of was het vooral allemaal het andere: vlug in de douche, snel ontbijten om vervolgens al racend op de fiets naar je werk te gaan? Dat is een van de redenen dat ik met yoga ben begonnen, want juist in ons dagelijks leven valt er zoveel meer te genieten als je ‘erbij blijft’. Yoga helpt hierbij. Yoga maakt de aandachtsspier sterker! De spier die je nodig hebt om je steeds weer naar het moment te halen. Maar yoga heeft natuurlijk nog tal van andere voordelen, lees gauw verder voor 7 redenen om vaker yoga te doen:


1. In het moment zijn

Je ademt in, strekt jezelf uit. Ademt uit en buigt voorover. Je zou kunnen zeggen dat we onze geest met yoga een beetje afleiden door het heel bewust te laten letten op je adem en de houdingen die je doet. En dat werkt! Je komt automatisch meer in het hier en nu. Hoe vaker je de aandachtsspier traint, hoe beter die gaat werken in het dagelijks leven. Voel jij je billen om dit moment op de ondergrond? Oefen en herinner jezelf.


2. Beter omgaan met veranderingen

Op de mat leer je dat er verschillende dagen zijn, soms heb je de krachtigste benen op aard en de andere keer lijkt het wel of ze van spaghetti zijn. Of van die dagen dat je totaal geen balans hebt: we kennen ze allemaal. Door op de mat te oefenen in accepteren met hoe het op dat moment is, leer je in het leven ook beter meebewegen met veranderingen. Mooi meegenomen!


3. Bewust van je ademhaling

We halen elke minuut van de dag adem. Zo automatisch en vanzelfsprekend. En toch is de adem bijzonders, het enige autonome proces waar we invloed op kunnen uitoefenen (anders dan bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur en je hartslag). En dat is maar goed ook, want veel mensen halen verkeerd adem. Duwen alle adem hoog in de borst, zonder buik en ribben te gebruiken. Of zetten de adem vast, bijvoorbeeld tijdens heel hard werken. Bij yoga word je met je ademhaling ‘geconfronteerd’. Enerzijds door het observeren van je de adem en anderzijds door de adem soms juist bewust te veranderen, bijvoorbeeld bij ademhalingsoefeningen zoals de vuurademhaling.4. Een betere lichaamshouding

Bewustwording is de sleutel. Als je niet bewust bent van je opgetrokken schouders of van het hangen in je onderrug, hoe kun je het dan veranderen? Tijdens de yoga word je regelmatig herinnert aan je houding: hoe zit je erbij? Zet je je knieën op het slot als je staat of maak je onderrug onnodig bol? Door te weten wat je doet met je lijf, leer je vanzelf om er ook naast de mat op te letten. Let maar eens vaker op hoe je erbij staat: sta je stevig met beide voeten op de grond? Rol je schouders naar achteren. Trek je kin iets naar je hals. Nog een gratis bonus: bij yoga train je niet alleen je (grote) beweegspieren, maar ook je (kleinere) houdingsspieren. Resultaat: een trotse houding!


5. Minder spanning in je lijf

In onze voorkeurshoudingen kruipt vaak het eerst spanning. De houding die we het vaakst aannemen, doet een grote aanspraak op steeds dezelfde spiergroep. Met yogahoudingen halen we de spanning van die spieren af. Vaak door ze te rekken, en soms ook bewust heel kort te maken of spanning op de bouwen om vervolgens heel bewust los te laten op een uitademing. Dan herprogrammeer je de spier als het ware: je mag ook wel eens ontspannen!


6. Beter overweg met stress

Yoga betekent eigenlijk ‘het stilleggen van de schommelingen van de geest’. Met schommelingen van de geest wordt de immense stroom aan gedachtes bedoeld. Die drukke geest wordt ook wel de ‘monkey mind’ genoemd. Dat kan veel stress geven. We zijn er niet voor gemaakt om alsmaar ‘aan’ te staan. Met yoga stap je daar letterlijk even uit en de ontspanning die je opbouwt in een les, neem je mee naar de rest van je dag. En door af en toe heel bewust te ademen, kun je je stress zelfs a la minute verlagen!


7. Soepele spieren en gewrichten

Spieren die altijd op spanning staan, worden stijf en zwak. En dat is niet handig, want dan gaan we vaak compenseren met andere delen van ons lichaam, en dan raken die spieren, pezen en gewrichten weer overbelast. Onhandig dus! Met yoga stretch je niet alleen je spieren. Je rekt en strekt ook vaak de pezen, gewrichten en bindweefsel. Dat bij elkaar zorgt voor betere doorbloeding en een soepel lijf!

Comments


bottom of page